Междусрочната ваканция е в средата на седмицата - 1 ден, когато се очаква върхът на вълната с Омикрон. Основният мотив за предложението на удължаване - от 29 януари до 7 февруари - са сигналите от всички страни за умора за учители и ученици. Това заяви министърът на образованието Николай Денков пред Нова телевизия.

Относно карантината - в страната ситуацията е много пъстра - карантинираните учители са 3.7%, като в Благоевград са 8.5%, Търговище - 1.08%, за ученици средно - 2.58%, като в Бургас - 5%, в Търговище - 0.5%. Най-много заболели ученици са в София-град, даде справка министърът.

Ще се компенсира през лятото за пропуснатите знания с допълнителни занимания - посочи Николай Денков. Той каза, че след края на учебната година ще се даде анализ за всяко дете и може да се използва до 30 юни за малките ученици да останат тези, които имат нужда, за занимания с учителите. А за останалите ще има допълнителни форми - като например "Отново заедно".

Учебната година завършва по план, категоричен е Денков.

Девет почивни дни за учениците, засега училищата няма да затварят

Девет почивни дни за учениците, засега училищата няма да затварят

Денков предлага почивка за децата от 31 януари до 4 февруари

Началото на учебната година е по-гъвкаво, но за това трябва да се убедят родители, и ученици, учители. Той е дълбоко убеден, че тя трябва началото да е издърпано десетина дни по-рано - 5-6 септември. Кое е по-важно - септемврийското море или образованието, пита риторично министърът.

Има натрупване на дефицити сред учениците, посочи още той. Трябва да се компенсира с извънкласните форми за социализация, с допълнителни занимания по спорт да се компенсира затварянето, с култура и изкуства заради компютърното обучение, обясни Денков.

Министър Денков коментира и напрежението с изпитване на учениците - онлайн и присъствено. По думите му МОН е дало препоръка да се изпиват присъствено учениците, които са онлайн, тъй като за тях не е ясно какво се случва, когато се изпитват на място. За това имало и напрежение сред родители. Тъй като обаче вълната от Омикрон настъпва, препоръката на МОН не била адекватна. Около 15% се обучават онлайн по желание на родителите, съобщи Денков.

За тестовете на учениците министърът заяви, че вярва в тестването и посочи, че на този етап става веднъж в седмицата и ако се наложи, ще се мисли и за два пъти.

За заплатите на учителите Николай Денков не поиска да каже с колко и откога се повишават, посочи само, че е заявено в бюджета.

Янка Такева настоя големите ученици да минат онлайн

Янка Такева настоя големите ученици да минат онлайн

МОН не усеща пулса на образователната система