Близо 60% от всички ученици са зявили, че са готови да бъдат тествани. Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Това коментира министърът на образованието Николай Денков пред националното радио. 

По думите му ключова се е оказала промяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично.

"В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още няколкостотин хиляди през следващата седмица. Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията", допълни Денков.

Окончателно: Всички ученици присъствено от понеделник

Окончателно: Всички ученици присъствено от понеделник

Ако тестовете бяха дошли по-рано, досега учениците щяха да са в час

Според него е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността.

"Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас. Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас", каза образователният министър.

Над 46% от учителите са ваксинирани, а от гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата, стана още ясно от неговите коментари.

Денков призна за политизиране на учебната система, ще се обсъжда и от "новата коалиция в НС"

Денков призна за политизиране на учебната система, ще се обсъжда и от "новата коалиция в НС"

Забрана на партийната дейност в образованието иска просветният министър