Най-важното нещо е да се създаде стандарт за качество в образованието. Докато няма дефиниция какво е качество, няма как да знаем в каква посока се движим. Част от този стандарт за качество трябва да бъде свързан с промяна в методите на преподаване, защото най-важното е в момента учителите освен съдържателно, да мога да ангажират емоционално децата в това, което преподават.

Toва заяви пред News.bg бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ акад. Николай Денков. Той присъства на заседанието на Комисията по младежта и спорта в Народното събрание, на което бе представена оценката на Националната мрежа за децата за държавата в грижата и за децата и семействата.

По думите му методите на преподаване и връзките с практиката - това са въпроси, които трябва да се доразвият.

Николай Денков обясни, че е хубаво да има положителна тенденция в резултат на усилията на държавата в грижата ѝ за децата и семействата, но всичко това е резултат от натрупани усилия. Трябва да се продължи в положителна посока. Това, което е отбелязано и като позитивни, и като критични бележки трябва да се гледа внимателно и всеки, който има възможност и отговорност, трябва да работи и да го подобрява, заяви съпредседател на ПП-ДБ.

На въпрос на News.bg какво се случва с безплатното висше образование и отпадане на таксите за студенти, магистри и докторанти държавна поръчка, Денков обясни, че сега отива в Комисията по образованието и науката, за да види как ще протекат дебатите по темата с останалите народни представители. "Не знам дали ще има политическа воля, трябва да питате останалите политически сили, но нашата политическа сила (ПП-ДБ) е категорична, че трябва да има безплатно висше образование", потвърди бившият премиер.

Със стимулиране на научните изследвания и иновациите спират изтичането на мозъци

Със стимулиране на научните изследвания и иновациите спират изтичането на мозъци

Депутатите приеха на първо четене на законопроект в тази насока