emaxpress
Депутатите разрешиха платеното висше образование за степента бакалавър и магистър след придобито средно образование, съобщи БНР. Промените бяха приети без дебати на второ четене.

В приетите промени в Закона за висшето образование се посочва, че всеки университет може да приема студенти "платено обучение" до 5 процента от всички, които се обучават в съответната специалност.

ВУЗ-овете обаче ще трябва да имат оценка "много добър" или "добър" при институционалната акредитация, за да предлагат платените специалности. Броят на обучаваните студенти ще бъде извън определения от Министерския съвет държавен план.

Тези приходи ще се разпределят единствено за обучението и издръжката на студенти и докторанти, пише още в приетите промени.
В средата на юни образователният министър Сергей Игнатов заяви, че платеното висше образование ще струва най-много 1600 лв.

Студентите ще могат да се обучават срещу заплащане само при наличие на незаети места. Броят им не може да надхвърля 10% от общия образователен капацитет на висшето училище, записаха депутатите.

За учебната 2010-2011 година обучението ще се извършва по решение на Академичния съвет на съответното висше училище. От следващата година приемът ще се извършва по новия ред.

Мотив за промяната е икономическата криза, платеното обучение е възможност за допълнителен финансов ресурс за ВУЗ-овете в условията на силно съкратено държавно финансиране, посочват вносителите от ГЕРБ.

При първото четене някои депутати се противопоставиха, тъй като готвените промени защитават интересите на кандидатите със слаби оценки. Опитът от 90-те години на миналия век е довел до много лоши резултати, припомниха преди време депутати.