Родители и деца ще бъдат обучавани в предпазване от сексуално насилие, предаде БНР.

В рамките на европейската кампания "1 до 5", която у нас се организира от  Института  по социални дейности и практики, както децата, така и родителите ще получат съвети да начините на поведение и за това как да разговорят по деликатни теми.

Инициативата беше представена в софийския център за култура и дебат "Червената къща".

Главен герой в кампанията е   човечето Кико. Идеята е по забавен начин децата да научат няколко правила, а родителите да бъдат информирани как да общуват с тях по подходящ начин, за да ги предпазят или да установят случаи на посегателства.

„Използваме материали на Съвета на Европа, които по един доста приемлив за децата начин могат да помогнат на родителите, как те да разговарят с детето и как да обяснят на детето - кое докосване е добро и кое не е добро. Децата не споделят с родителите си, тъй като ги е страх. Изключително важно е да съумеят да предразположат децата да им казват всичко, без да се страхуват." - коментира Нели Петрова от Института по социални дейности и практики.

По време на кампанията ще бъдат организирани обучения, форуми, семинари, срещи с учители и родители в детските градини. Подробна програма на събитията е поместена на интернет-страницата на Института по социални дейности и практики, както и във Фейсбук.