Не трябва да си заравяме главата в пясъка и да бягаме от наболелия проблем с агресията. Това смята началничката на Регионалния инспекторат по образование Иванка Киркова, цитирана от Дарик. Забелязва се ескалация на агресията при децата.

Агресията при учениците в начален курс се изразява в удари, ритане, бутане, блъскане и дори хапане, каза педагогическият съветник в ОУ „Димитър Талев" Йорданка Димитрова. Тя уточни, че има случаи на счупени пръсти, контузии и охлузвания.

Съветникът в Езикова гимназия „Иван Вазов" Людмила Иванова коментира, че вербалната агресия под формата на обиди, нецензурни думи е по-характерна за гимназистите и напоследък все по-често се проявява и в социалните мрежи. Тя отбеляза, че скъпите телефони на децата, също стават повод за проява на агресия сред учениците.

Инспекторът от Детска педагогическа стая към Четвърто районно управления Борислава Денчева съобщи, че през миналата година в Пловдив и областта 174 деца са станали жертви на криминални престъпления. Данните са от 13-те полицейски управления. Агресията и насилието сред малолетните и непълнолетните ученици най-често са под формата на кражби и грабежи. За 2014-та са регистрирани 10 случая на физически наранявания с телесни повреди - побои и хулиганство, включително и при футболни фенове.

По данни на Регионалния инспекторат по образование за повече от 200 училища в Пловдивско на този етап има назначени 75 педагогически съветници и 9 училищни психолози. Назначаването на такива кадри се стимулира и при диференцираното оценяване на директорите се прибавят точки за учебните заведения, които разполагат с такива специалисти, каза шефът на образователния инспекторат Иванка Киркова. Тя заяви, че е важно не само директори и учители, но и родители и ученици, също да осъзнаят необходимостта от работата на педагози и психолози в училищата.