Деветте най-големи столични ВУЗ-а се разграничаха напълно от действията на НПСС.
Под обща позиция са се подписали шефовете на студентските съюзи при СУ, ТУ, УНСС, Медицинския университет, МГУ, Лесотехническия университет, ВТУ „Тодор Каблешков" и Библиотекарския университет.

В отделна декларация студентският съвет към УАСГ заявява, че подкрепя позицията на колегите си от деветте други ВУЗ-а.

Поредни тежки обвинения и разкрития към политическия проект на председателя на НПСС Ангел Георгиев полетяха от бившия негов преподавател и настоящ председател на „Сдружението за европейско качество във висшето образование" адвокат Калин Костов.
Oще...

 

Студентските съвети завяват, че не са в течение с действията на НПСС като за ходовете на ръководството му са научавали часове преди самите събития, а понякога дори направо от медиите.
Те заявяват, че шефът на НПСС Ангел Георгиев спекулира с волята на студентската общност, като я обвърза в подкрепа на гражданско движение Орлов мост.
За студентите не е ясно на какъв принцип НПСС е избрал Христо Стоичков за знаме на студентите.
Това не е било съгласувано със студентските съвети, които намират личността на Стоичков за несъвместима с академизма.

Студентските съвети от 9-те вуза задават няколко върпоса, възникнали от действията на НПСС - защо са нужни прибързани действия за такива важни решения; защо в последните дни членовете на ИС на НПСС търсеха само индивидуални срещи с членове на студентските съвети; защо беше необходимо инициирането на движение Орлов мост при положение, че НПСС е националният орган, изразяват общите интереси на студентите и докторантите в България и именно то трябва да ги защитава;
кои от всички 51 висши училища подкрепят действията на НПСС, свързани с движение Орлов мост; членове на НПСС, учредители и участници ли са в движението; смятат ли те да участват в парламентарните избори; кой и кога финансира и ангажира зала Арена Армеец; кой организира автобусите с участници за събитието на 23 март; кой финансира услугите на охранителна фирма АСО-Пирели на 20 март за събитието до езерото Ариана, включително публичната сцена на мястото.

Отделно от това, студентският съвет на УАСГ определя действията на НПСС като закъснели и политизирани, а изборът на Христо Стоичков за лице на студентите, според тях, е следствие на лидерска криза в НПСС.
Това е популистки акт свидетелстващ за абсолютната липса на въображение, категорични са от УАСГ.
Оттам са убедени, че НПСС спекулира с мнението и позицията на над 10 0 000 студени в България.