Бившият просветен министър и настоящ общински съветник в София Диян Стаматов призова в сряда, 18 май, учениците да тръгнат много по-рано за държавния зрелостен изпит. Причината се очакваните протести на превозвачите и на Столичния автотранспорт.

Диян Стаматов сега е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Столичният транспорт на протест в сряда, но разписанията без промяна

Столичният транспорт на протест в сряда, но разписанията без промяна

Самият градски транспорт обаче ще се движи нормално

Той изрази надежда протестните действия да започнат след началния час на матурите.

Според Стаматов е добре зрелостниците да са на мястото на изпита 30-40 минути по-рано и предварително да проиграят маршрута до съответното учебно заведение.

"От утре цялата ни страна навлиза в една изключително дълга изпитна сесия в средното образование, която ще приключи някъде след 20 юни. Една поредица от около 100 изпита. За това време най-важното остава спокойната организация, спокойното провеждане и апелът да не се правят никакви промени в никакво отношение по организацията на всякакви дейности в средното образование", коментира Стаматов.

МОН моли превозвачите да съобразят протеста си с матурите

МОН моли превозвачите да съобразят протеста си с матурите

Фандъкова да се съобразява, когато издава разрешение за протест, зове Денков

Като бивш просветен министър той обясни, че оценката "Среден (3)" става малко по-трудно достижима заради покачването на долната граница на летвата за точки и оценка. Няма да има промяна по отношение на златната среда, още по-малко за високите оценки, уточни Диян Стаматов.