"Работата на директорите в училищата е да обединяват, а не да разединяват." Това заяви пред bTV зам.-министърът на образованието Таня Михайлова във връзка с напрежението в елитната столична математическа гимназия (СМГ).

Припомняме, вчера, 24 август, директорът на СМГ Антони Стоянов беше призован да подаде оставката си. Махането му от поста на директор беше поискано от родители на ученици в гимназията и от началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

Поискаха оставката на директора на СМГ

Поискаха оставката на директора на СМГ

Причината е уволнението на математичката Петя Тодорова

Повод за искането на оставката на Стоянов беше уволнението на преподавателката по математика Петя Тодорова, която дълги години е работила в гимназията.

По думите на Михайлова директорът Стоянов най-вероятно ще бъде отстранен и санкциониран.

Протестите на родителите и учителите започнаха още в началото на лятото, когато беше уволнена Тодорова. Тогава са били прекратени договорите и на още няколко преподаватели в СМГ.

Вчера родителите отново поискаха връщането на Тодорова в СМГ, както и отстраняването на Стоянов като директор. По време на вчерашния протест директорът Стоянов отказа да излезе от училището и да разговаря в недоволстващите.

След като вчера Кастрева призова Стоянов да си подаде оставката, той обяви, че няма такива намерения. По думите на Кастрева обаче се очаква след приключване на отпуската на директори да започне процедура по отстраняването му.