Оставката на директора на Столичната математическа гимназия - Антони Стоянов, беше поискана днес, съобщават от БТВ. Махането му от поста иска началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева

Уволнението на математичката Петя Тодорова, която дълги години преподава в гимназията, стана повод за искането Стоянов да бъде отстранен. Сега част от причината е и неуважителното поведение на Стоянов.

Учителката от Софийската математическа гимназия Петя Тодорова беше дисциплинарно уволнена преди близо месец. Според заповедта за уволнение Тодорова е навредила на имиджа на училището с подписването на документ за състезание, в който ученици от СМГ не били класирани. По думите на Антони Стоянов, с подписа си Петя Тодорова съзнателно ощетила най-силните ученици в България.

Пред телевизията учителката казва, че никога не е делила на мои и твои. "Не разбирам как член на национална комисия може да лобира за дадено училище, дори училището, в което работи", обяснява още Тодорова.

Тя е била назначена като част от комисия на състезанието "Европейско кенгуру", чиято функция е да класира ученици в национален кръг.

Родители и ученици дълго протестираха и събираха подписи срещу уволнението на Тодорова. Тяхното мнение е, че Тодорова е чудесен преподавател с много качества и винаги е помагала на децата да печелят големи състезания.

От два дни директорът на СМГ е в училището, но не желае среща с родителите и , дори не пуска учители в сградата, информират от телевизията. Първата му проява пред медии беше днес, за да обяви, че няма да подаде оставка. Антони Стоянов изтъкна, че именно Ваня Катстрева, която сега иска оставката му е казала да мълчи, за да се потули случаят.

Стоянов е в отпуск до 28 август, а след това ще започне процедура по отстраняването му, каза Кастрева, която влезе в училището на проверка заедно със зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.