Наказанията след грешката при класирането на учениците след седми клас не трябва да бъдат прекомерни, а по-скоро дисциплиниращи и възпиращи следващи грешки. Това мнение изказа образователният министър Красимир Вълчев пред журналисти след участието си в комисия.

До този момент проверката е показала, че грешката, при която в четири училища в София ученици са били класирани неправилно, се дължи на човешки фактор. Грешката е само в София и не се дължи на софтуерен проблем, затова и с фирмата, която поддържа системата, няма основания да се прекрати договора, обясни Вълчев. Той подчерта, че нито един ученик не е ощетен, въпреки че от 117 училища 89 са със специфично балообразуване

МОН свали първото класиране на седмокласниците
Обновена

МОН свали първото класиране на седмокласниците

Има "бъг" в системата

Красимир Вълчев обясни, че две са изпитните комисии и ще има предложения за наказания. А в последствие ще се мисли и за допълнителен контрол в самата система, усъвършенстване на софтуера, тъй като е трябвало да бъде помислено, че това е чувствителен сектор. Макар и да не са пряко ощетени децата, възникнало е напрежение сред родителите.

Утре ще бъдат готови окончателните резултати от проверката, затова и министърът не се нае да предвижда точните наказания.

На въпрос ще има ли поета отговорност за сгрешените задачи, Вълчев обясни, че вече има предложения за наказания на експертите по български език и математика, както и на директор на дирекция.

Седмокласниците с по-високи резултати по математика

Седмокласниците с по-високи резултати по математика

За сметка на българския език