Изтеглиха първото класиране за гимназиите след седми клас в София заради "бъг" в системата, съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева.

Кастрева и представители на Министерството на образованието са в професионалната гимназия "Ломоносов". Там ще се търси начин за отстраняване на грешката, обясни тя пред БНТ.
Проблемът бил със 17-те различни групи балообразуващи оценки, особено при балообразуването за професионалните гимназии.

Техническа грешка е допусната при част от класирането на учениците след седми клас.

След като стана ясно, че за някои от най-елитните училища в София, каквото е ТУЕС, балът за прием е 200 точки, ще се наложат повторни изчисления. Грешката е само в София и то за някои училища.

Ще има наказани за грешката в класирането след седми клас, увери в коментар пред медиите образователния министър Красимир Вълчев.

Министърът ще настоява тя да бъде поправена по възможно най-бързия начин. Грешката е поправима, поясни министър Вълчев, а децата няма да бъдат ощетени.

26 закрити паралелки след първо класиране в София

26 закрити паралелки след първо класиране в София

Учениците в София искат да учат в профилирани паралелки

От Асоциацията на завършилите ТУЕС разпространиха и становището, че са получили сигнали от родители, чиито деца кандидатстват в училището. Информирали са РУО - София и МОН за грешката, която е допусната при класирането на учениците. Самото

"Самото училище няма достъп до системата и не можем да знаем защо и по какъв начин се е получил този проблем и на какво се дължи. Искрено се надяваме, че това не е целенасочено действие срещу най-елитното технологично училище в България - ТУЕС към ТУ-София. Не желаем да бъде накърнявана репутацията на училището, което вече тридесет години изгражда гръбнака на ИТ индустрията в страната ни", се посочва в становището на асоциацията, която само преди няколко месеца се противопостави на промени, налагани от МОН, които според тях ще сринат учебното заведение.

Самата грешка е при изчисляването на бала за прием в ТУЕС, където оценката по математика от НВО не е умножена по три в системата, както е заложено предварително. В резултат на което се получава изключително нисък бал за прием в ТУЕС, който не отговаря на реалността.

Балът за прием в ТУЕС се образува от оценката по Български език и литература от Национално външно оценяване (НВО), три пъти оценката по Математика от НВО, оценката по Математика от Удостоверението за завършен седми клас и оценката по Физика от Удостоверението за завършен 7-ми клас.

 

Комуникационен проблем нагнетил напрежението в ТУЕС
Обновена

Комуникационен проблем нагнетил напрежението в ТУЕС

МОН работи по промяна в Закона за висшето образование

Малко по-рано на пресконференция Кастрева обясни, че за поредна година с най-висок бал след изпитите за гимназиите се влиза в Софийската математическа гимназия. Най-високият минимален бал там след първото класиране е 456 точки от 500 възможни.

Останалите свободни места след първото класиране са 730. 15 профилирани и 16 професионални паралелки са закрити заради недостатъчно пожелали да учат там. Второто класиране ще стане ясно на 12-ти юли.