За промени в Закона за предучилищното и училищното образование настояват от ТУЕС. Общественият съвет на Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет - София (ТУЕС) настоява за законодателни промени, с които да се запази уникалният, авангарден модел на обучение на ИТ специалистите у нас.

Родителите са готови да излязат на протест в защита на училището. Ще бъдат сигнализирани и всички европейски институции за случващото се с училището. Подписка в защита на образователния модел, разработван 30 години, направиха и журналистите, подкрепящи ТУЕС. Подписката в интернет #SaveTUES на адрес: https://www.peticiq.com/spasitues

Технологичното училище е единствената институция за подготовка на кадри от нов тип по авангардните технологии и стратегическите за страната направления.

Училището е създадено като част от структурата на Техническия университет - София през 1988 г. Учебните план и програма са специфични и ежегодно се обновяват в съответствие с най-новите тенденции в сектора на Информационните технологии.

Преподаватели в ТУЕС са академични преподаватели в Техническия университет, както и професионалисти от водещи ИТ фирми. Учениците имат право да ползват лабораториите на Техническия университет и завършват с дипломен проект, който се защитава пред академичен състав. На практика след завършване на училището те излизат готови IT специалисти, които започват работа срещу възнаграждение между 3 и 5 хиляди лева.

Всъщност родителите алармират, че с писмо от страна на просветния министър Красимир Вълчев се прави опит да бъде подменен работодателя на ТУЕС от Техническия университет на Регионално управление на образование.

Светослав Сотиров, член на Обществения съвет заяви, че искат:

1-во запазване на модела на ТУЕС до влизане в сила на законовите промени.

2-ро съхраняване на трудовите договори и спиране на опитите за организационна подмяна на ТУЕС от МОН и РУО.

"Върху децата не може да се посяга. Готови сме за незабавен протест, ако не бъдем чути от министър Вълчев и г-жа Дамянова. Глухонеми са за нас - от шест месеца им пишем писма, че правят огромна грешка", посочи Сотиров.

Светослав Сотиров припомни, че на 23-ти март са внесли писмо директно до премиера Бойко Борисов с очакване за помощ и съдействие за спасяване на този авангарден образователен модел.

По думите му, липсват обективни причини, анализи, които да покажат, че този модел, не трябва да бъде утвърждаван и запазван.

Светослав Сотиров коментира още, че с действията си МОН може да убие едно от най-успешните училища в България. Модел, граден 30 години, който предвижда интегриране на висшето със средното образование.

"МОН завоалирано изважда училището от структурата на Техническия университет - като подменя работодателите с РИО", коментира той. Така на практика с промяната на работодателя МОН убива напълно академичния дух в училището.

В момента в училището учат 530 ученици, които са се борили, за да влязат, тъй като това е четвъртото най-желано училище в София и първото най-желано технологично училище в столицата. По думите му е недопустимо децата, които са се борили, за да влязат в това училище утре да се събудят в квартално училище.

Родителите са категорични, че организацията и управлението имат огромно значение за резултатите, които постига училището. Трудовите договори се подписват от ректора на Техническия университет. Техническият университет управлява обществените поръчки, свързани с училището, което гарантира високото качество и академичния дух в ТУЕС.

От Асоциацията на завършилите ТУЕС напомнят, че до сега за 30 години са сменили двама директори, единият е продължаващ да действа и 25 министри на образованието.

70 на брой ИТ фирми подкрепят каузата на училището.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира казуса сутринта: