Комуникационен проблем - така министърът на образованието Красимир Вълчев обясни напрежението в ТУЕС - Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет.

 

Министър Вълчев обяви, че никой не иска да променя успешния модел на училището, а напротив този модел трябва да се разраства към други училища и други градове.

До този момент единственото, което министерството се е опитало да направи, е да се уточни провоотношението на директора на училището.

В момента от МОН гарантират, че ще гарантират "търпимост към настоящата уредба", докато се уточнят и запишат съответните законови добавки, които да уточнят статута на училището.

Родители готови на протест в защита на ТУЕС

Родители готови на протест в защита на ТУЕС

От Технологичното училище "Електронни системи" искат промяна в Закона

Припомняме, вчера на нарочна пресконференция Общественият съвет ТУЕС настоя за законодателни промени, с които да се запази уникалният, авангарден модел на обучение на ИТ специалистите у нас. За това са нужни промени в Закона за предучилищното и училищното образование, който не предвижда съществуването на такова училище. Родителите са готови да излязат на протест в защита на училището, а в интернет вече тече и подписка.

На брифинг  днес министър Вълчев обяви, че МОН вече е започнало работа по промяна в Закона за висшето образование, като промените най-вероятно ще засегнат и модела на академично самоуправление.

 

Вълчев изказа мнение, че статуквото трябва да се промени, като това статукво той определи като "устойчив модел, в който никой не държи отговорен никого и учебните заведения са в състояние на безвремие".

Сформирана е вече работна група, която да постигне съгласие по промените, които да формулират отговорността на ректорите.

Междувременно от Обществения съвет на ТУЕС заявиха, че са получили обещание от Вълчев на днешната среща в образователното министерство до 14 април 2018 г. МОН да излезе с юридическо становище за търпимост към фактическото положение на училището към Технически университет - София до приемане на законови промени, които да урегулират модела на ТУЕС.

Този документ ще потвърди запазването на фактическото организационно състояние на училището и на Техническия университет - София като работодател на директора и преподавателите в ТУЕС.

До 4 април ще се сформира работна група, която да анализира модела на ТУЕС и да излезе с предложение за промяна в Закона за висшето образование и/или в Закона за предучилищното и училищното образование.