Ученици от Х, ХI и ХII клас ще учат програмиране благодарение на Националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" на Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от ведомството.

За участие до 10 октомври могат да кандидатстват десетокласници. На 17 октомври ще се проведе входящ тест. Участниците ще получат достъп до него чрез имейла, с който са се регистрирали. На 24 октомври т.г. ще е втората (резервна) дата за входящ тест.

Групите за обучение ще се сформират до 31 октомври т.г., а занятията ще започнат на 1 ноември т.г.

Завършилите модула придобиват квалификация по професията "Приложен програмист" и мнозина от тях продължават образованието си в тази сфера или започват работа в ИТ компании. От началото на програмата през 2017 г. досега са обучени над 2300 младежи.

В тригодишното обучение могат да се включат гимназисти, в чиято задължителна програма не е включено изучаване на "Компютърни науки" в задължителната програма на професионалните паралелки. Часовете са всвободното време на учениците през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите.

Занятията са както присъствени, така и онлайн. Организират се от пет центъра - в София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас, а се провеждат в над 40 населени места. Сред преподавателите са специалисти от ИТ сектора и от висшите училища, което засилва връзката между бизнеса и учениците.