Започна подаването на документи за прием в 8-и клас. Тази година заявленията се попълват онлайн или на хартия в училищата- гнезда, гласи информация, публикувана от Министерството на образованието и науката (МОН).

Ако един седмокласник е подал заявления и онлайн, и на хартия, за валиден ще се приема хартиеният вариант
Тази година в кандидатстването за профилираните и професионални гимназии в страната ще се включат всички седмокласници, дори да не са се явили на национално външно оценяване (НВО).

Документите за участие в първото класиране се попълват онлайн на адрес https://priem.mon.bg или на хартиен носител в училищата-гнезда, определени от началниците на регионалните управления на образованието (РУО).

Списъците на училищата за всяка област са достъпни на интернет страниците на РУО. Заявленията се подават еднократно и ако бъдат пуснати на хартия, не могат да бъдат подавани онлайн и обратно.

През електронната система кандидатстването ще става чрез входящ номер и уникален за всеки ученик 10-цифрен код за достъп, които са изписани в служебната бележка с резултатите от изпитите.

Подаването на документи ще продължи до 22 юни. Първото класиране ще излезе до 27 юни, второто до 4 юли, а третото до 17 юли.

Тази година документи се подават онлайн или на хартиен носител в училище. Заявлението се подава еднократно и ако бъде подадено онлайн, не може да се подаде отново на хартия. През електронната система кандидатстването ще става чрез входящ номер и уникален за всеки ученик 10-цифрен код за достъп. Тях бъдещите осмокласници ще намерят в служебните си бележки, с които се явяваха на национално външно оценяване (НВО).

С велочинове ограничават агресията и затлъстяването на учениците

С велочинове ограничават агресията и затлъстяването на учениците

Новите чинове са в село Забърдо

Попълването на онлайн заявлението включва данните на ученика, предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според желанията. Всяка паралелка е отделно желание.

Изборът става от падащо меню, което включва училищата с прием след завършен VII клас с утвърдените им паралелки по профили и специалности от професии, както и кодовете им, за да не се допусне грешка.

Ако ученикът кандидатства и за професионални гимназии, задължително прикачва и сканираното копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар (след като натисне бутон "прикачване на медицинско (PDF)).
Оригиналът се подава при записването. За да се потвърди електронното подаване на заявлението, се натиска бутон "потвърди", след което в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя, обясняват от МОН.

Балообразуването се формира от резултатите от изпитите по български език и математика и превърнатите в точки оценки от дипломата за завършен VII клас по предмети, определени от педагогическите съвети на училищата. Максималният бал е 500 т.

Право на кандидатстване имат и учениците с 0 т. от НВО. Те ще се включат в класирането само с резултатите от двата учебни предмета от свидетелството за основно образование, необходими за кандидатстване в съответното училище.