До 28 февруари, 19.00 ч., е крайният срок за кандидатстване с проекти по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Това обяви министърът на образованието и наука Николай Денков.

Срокът няма да бъде променян, тъй като всяко забавяне може да доведе до загуба на средства. По повод тревожните коментари, свързани с програмата, ресорният министър представи пред учените в БАН актуалното й състояние, по-специално приоритетната ос 1 "Научни изследвания и технологично развитие".

"Трябва да обясним защо има нужда от фундаментални изследвания, от приложни изследвания", изтъкна министър Денков. По думите му, през последните две години няма особен напредък, който да убеди Европейската комисия, че сме готови с предварителните условия за оперативната програма. Условията са: стратегия за развитие научни изследвания, анализ на наличната научна инфраструктура и Национална пътна карта на научната инфраструктура.

Денков посочи, че предишният министър е влязъл в министерството на 9 февруари 2016 г. От тази дата нататък Денков не е участвал в решенията, свързани с оперативната програма. Тогава, по думите му, са работили хора, които не познават спецификата на научните проекти и насоките по програмата не са били в най-добрия си вариант.

Алтернативата е да се отвори нова процедура с нови насоки за кандидатстващите с проекти, но според Денков това не е добър вариант.Това би забавило много проектите, а часовникът "тиктака" и всяко забавяне би довело до забавяне на средства, стана ясно от думите на Денков.