Няма друга област в България, която да се нуждае повече от реформи, освен образованието. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Юрки Катайнен, който днес е на визита у нас.

В Софийския университет той присъства на старта на програмата „Образование България 2030" заедно с вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, столичния кмет Йорданка Фандъкова и евродепутата Ева Паунова.

Основното образование и доброто му качество не винаги са свързани непременно с пари, изтъкна еврокомисар Катайнен. Той обърна особено внимание и на ролята на семейството - при достатъчно силна ангажираност към учебния процес, резултатите биха били далеч по-добри, убеден е той. Катайнен посъветва българските власти, ако действително имат желание да зададат стандарти в образованието, да се позоват на опита, който има в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в ЕС.

Родната евродепутатка Ева Паунова очерта мрачна картина в страната на прага на новата 15-годишна програма - безработица и неангажирани млади хора, нация, която не е толкова щастлива, колкото може да бъде.

„Образование България 2030" дава приоритети за промяна в дългосрочен план. Крайната цел е всички млади да завършват поне средно образование, младежката безработица за намалее драстично, разясни Паунова.

Въпросите на образованието са най-важните, що се отнася до перспективите на България, смята пък социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин. По думите му, дългосрочно безработните са на първо място именно млади хора, които нямат трудови навици. Калфин сподели, че се надява планът „Юнкер", представен у нас по-рано днес от Катайнен, да донесе развитие на икономиката ни в близките години и това да се отрази и на безработицата.

Колегата му Томислав Дончев пък видя особена значимост във връзката на образованието с пазара на труда. В списъка с надполитически, надпартийни приоритети да се добави и образованието, пожела си вицепремиерът, отговорен за европарите.

За столичния кмет Йорданка Фандъкова пък образованието е успешният път за личностно израстване и за икономически растеж. За Столична община образованието е приоритет не само на думи. За да направим добри стъпки, трябва да почнем отначало - още от детските градини, за да осигурим равен достъп до образование, отсече Фандъкова.

Тя не пропусна да се похвали с над 12 500 разкрити нови места в детските градини от 2007 г. насам, над 100 милиона лева за над 70 нови детски градини, както и още толкова за модернизация на учебната среда в столицата.