От следващата година седмокласниците ще бъдат изпитвани по материал от пети, шести и седми клас, а не от последната година, както досега. Националното външно оценяване - НВО запазва модулите по Български език и литература и математика, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Запазва се продължителността на изпита от 150 минути, но той ще започва в 9 вместо в 10 часа. Външното оценяване измерва знанията в целия прогимназиален етап. За да не се създават притеснения за родители и ученици, МОН са решили изпитът по Български език и литература в част литература да включва произведения от 7 клас.

Ученици, завършващи 7 клас в учебната 2019/2020 година ще полагат изпит върху произведенията, изучавани в 6 и 7 клас. Завършващите 7 клас в учебната 2020/2021 година ще бъдат изпитвани върху произведенията от 5, 6 и 7 клас

По Литература се включват две произведения на Добри Чинтулов - "Стани, стани юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене" и нова част от произведенията на Алеко Константинов "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад". Запазва се преразказът на непознат текст от български или чужд автор. 

По математика се запазват задачите с избираем отговор, с кратък отговор и разширени задачи. Учениците ще могат да използват формули. 

Вълчев обясни, че притеснения на родители за изпити по НВО след средата на юни, в много топло време, не са основателни. Той коментира, че средните температури за периода за 15-20 юни са около 22,5 - 23 градуса и България е една от малкото страни, в които учебната година започва на 15 септември, а не в началото на месеца.