Софийският университет е светският храм на България. В него българи от всички вери и етноси почитат обща за народа ни вяра - тази на знанието. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към гостите академици, преподаватели, учени и студенти по повод началото на новата академична година в СУ "Св. Климент Охридски".

Президентът отбеляза, че университетът е люлката на критичното мислене и на свободата. "Във всички времена студентите са съвестта на нацията", обърна се той към младежите и настоя, че именно те са призваните.

"Вие ще трябва да изведете невежеството от обществения живот. Вие, юристите и журналистите, не трябва да се примирявате с несправедливостта, корупцията и шайките", настоя Радев.

"В храма на знанието вие ще откриете истинските еталони на науката и духа", обърна се още той към студентите. "Преследвайте мечтите си, бъдете критични и непримирими. Всяко поколение води своята битка за България", отбеляза още Радев и изтъкна, че битката на родителите им е била битка за демокрация, а мисията на младите днес е за справедливо, морално и достойно общество.

В словото си проф. Анастас Герджиков отбеляза, че Софийският университет навършва своята 130-годишнина. "Това показва, че сме носители на авторитетна традиция, която трябва да бъде уважавана, поддържана и развивана с ентусиазъм", каза още проф. Герджиков.

По думите му за авторитета на университета свидетелстват както мястото му в националната рейтингова система, широкият спектър от бакалавърски специалности и магистърски програми, научните публикации проекти и награди, културната му дейност и ролята му в културния живот на България.

Така в Софийския университет се обучават над 10 на сто от студентите в страната, между 1000 чуждестранни студенти и дава научна продукция равна на останалите 51 университета в страната взети заедно. В сградите на университета се провеждат над 1000 научни и културни форуми.

Трима от ръководството на СУ подадоха оставки

Трима от ръководството на СУ подадоха оставки

Главният мениджър Женина Жилева, главният счетоводител Адриан Маринчев...

"Затова изпитваме горчивина, когато виждаме, че и тази година най-добрият български университет стана обект на недостойни атаки, правилният начин да отговорим на незаслужените критики е да постигнем нови успехи.
Софийският университет остава най-предпочитаният у нас", заяви проф. Герджиков. Той отбеляза още, че докато броят на кандидатите за висше образование намалява, кандидатите подали документи в Софийския университет са със 730 повече.

Проф. Герджиков отбеляза като странен фактът, че "обществото следи със задоволство охулващите кампании" срещу най-добрият си университет. Струва ми се, че този нихилизъм е симптом за по-сериозно заболяване на обществения организъм, от това да тъпчем злорадо най-достойния си университет или някоя друга национална институция.

Нямаме нужда от толкова много висшисти, убеден ексректорът на СУ

Нямаме нужда от толкова много висшисти, убеден ексректорът на СУ

Много от влизащите нямали интелектуален капацитет да завършат

"Последните три десетилетия бяха съпроводени от социални неравенства и житейска несправедливост. Българите се обезвериха, свиха се в себе си, опитват се да се изолират в семейната среда и обърнаха гръб на обществените процеси. Нарастващото убеждение на обикновения човек, че от него нищо не зависи, го накара да спре да бъде активен член на обществото", посочи проф. Герджиков.

В речта си като основен проблем той открои омразата. "Мразим на улицата, мразим в социалните мрежи и в коментарите под статиите, мразим успелите, защото сигурно са се издигнали по нечестен начин, мразим политиците, защото всички са маскари, мразим образованите, защото знаят и могат повече от нас, мразим науките, защото не споделят нашите възгледи и музикални вкусове.
Мразим конкурентите си, мразим съседа, който не спира бормашината, мразим шофьора, който ни отнема предимство, мразим чужденците, които искат да емигрират в нашата страна, мразим и чужденците, които не ни приемат в своите страни. Мразим и себе си. С омразата и озлоблението на хора, които не виждат перспектива, търсят кого да обвиняват и се самосъжаляват", каза още проф. Герджиков.

"Време е някой да ни върне самочувствието и мечтите и да ни поведе към желаното бъдеще. Скъпи млади колеги вие сте тези хора. Трудете се неуморно и усърдно, използвайте програмите за студентска мобилност, станете достойни и родолюбиви българи", обърна се ректорът на университета към първокурсниците и колегите си в университета.