В парламента възникна разгорещен спор между ДПС и ГЕРБ. Ябълката на раздора се оказа сменената директорка на СОУ „Христо Ботев" в Джебел Незиха Хасан.

По-рано днес Цвета Караянчева от ГЕРБ прочете декларация от името на мнозинството по повод случая. Според нея отстраняването на Незиха Хасан се политизира от общинските кметове на ДПС, които скочиха срещу нейното отстраняване.

Към новия директор са отправени критически заплахи, а учениците са подтиквани да протестират, изтъкна Цвета Караянчева. Общинските кметове по думите й са поставили ултиматум да бъде освободен началникът на Регионалния инспекторат по образованието Емилия Владева.

Кметовете заявяват, че в противен случай ще прекъснат диалога между общините и държавата в лицето на областния управител.

„Изправени сме пред патова ситуация - местната власт отказва партньорство с държавата, водена от управленски инат, и позволявайки си да политизира българското образование", заяви от парламентарната трибуна депутатката от ГЕРБ. Незиха Хасан е сестра на депутата от ДПС Неджми Али.

Недоумение буди фактът, че един директорски пост, пък бил той и на роднина на народен представител може да се използва като разменна монета в диалог с държавната администрация и като аргумент да се възпрепятства нейната работа", коментира още Цвета Караянчева.

„Нима личността на един школски директор е по-важна от интересите на гражданите", попита тя. Според Караянчева с бойкота си кметовете абдикират от задълженията си към населението.

По-късно Лютфи Местан от ДПС даде кратък брифинг в парламента, за да защити Незиха Хасан. „ДПС никога не е отказвала диалог, включително и на своите откровени опоненти", изтъкна той.

Според него отстраняването на Незиха Хасан е партийна чистка. Местан каза, че Незиха Хасан печели конкурс за директор на училището, като конкурсът е организиран, след като ГЕРБ са на власт. Тя е с две магистратури по филология и икономика и има дълъг стаж като университетски преподавател.

След като печели конкурса тя е назначена за директор за срок от 3 месеца. По думите на Местан емисари от ГЕРБ ходили при нея и й казвали, че ако иска да остане на поста си на свободни учителски позиции ще трябва да назначава хора, посочени от ГЕРБ и да уволнява тези, които те й посочат. Всичко това се прави и под диктата на областния управител, категоричен е Лютфи Местан. „Няма да толерираме една политика на саморазправа", каза още Лютфи Местан.

Той призова премиера Борисов да озапти министрите си и регионалните си представители. Местан изтъкна още, че докато 8 години ДПС са били във властта никой от партията на Доган не могъл да убеди Незиха Хасан да се яви на конкурс за директорски пост. Лично Лютфи Местан я  е молил, но тя отказвала. След като Незиха Хасан не се съгласила с условията, поставени от ГЕРБ, тя е била отстранена от поста.

Местан посочи, че за временно изпълняващ длъжността директор просветният министър Сергей Игнатов е назначил кандидатката класирана на 4-то място в конкурса.