Оценките в дипломите на зрелостниците са силно завишени.

Това показват обобщените резултати на просветното министерство, след като е станало ясно, че на матурите учениците са получили много по-ниски оценки.

Най-големи разлики между бележките от дипломите и тези от държавните зрелостни изпити има във Видин, Кюстендил и Търговище, а най-малки във Варна, Добрич, Стара Загора и Ямбол.

По предмети най-голяма е разликата в полза на годишните оценки по история и философия - над единица и половина, а най-малка - по биология.

Средната оценка от дипломата по български език и литература в село Окорш е 5,46, докато тази от матурата е 3,41. Този пример даде министър Даниел Вълчев, цитиран от БНР.

Изводите според него са, че оценките в училищата се завишават, и то много.

Според оценката на Вълчев резултатите от матурите опровергават твърденията, че те са били лесни, а на някои места в страната критериите за оценяване са силно занижени.

По думите на министъра всички училища, където разликата между оценката от дипломата и матурата е повече от единица, ще се водят на специален отчет и на засилен контрол от регионалните инспекторати по образование.