От 1 до 12 клас по две задължителни хорà в час по физическо планира МОН.

Това създава добра възможност за двигателна култура, аргументира идеята в ефира на БиТиВи заместник министърът на образованието Диан Стаматов.

Българските хорà, по думите му, ще изградят у учениците допълнителна издръжливост, а и няма да се наложат допълнителни инвестиции за преподаватели по народни танци.

По отношение на учебните програми Стаматов обясни, че от 5-ти до 12-ти клас учениците ще изучават 120 произведения, от които 90 са на български автори.

„90 произведения не са малко”, посочи заместник министърът. Засега по план отпада „Чичовци”, също така няма да се изучава стихотворението „Арменци” на Яворов. По въпроса с отпадането, Стаматов посочи, че по отношение на различни произведения се поражда различна обществена реакция и има различна търпимост.

За идеята за 12-часова забавачка в големите градове, той посочи че тя се налага заради дългите разстояния, които родителите изминават всеки ден.

По проблема за неграмотните, които обаче имат издадени шофьорски книжки, Диан Стаматов обясни, че програмите за ограмотяване са добри и работят.
Той призна, че един от мотивите на ограмотяващите да вземат диплома, е, за да се сдобият точно с шофьорска книжка.