Няма да има допълнителни пари за обсерваторията на връх Рожен, въпреки че учените там заплашиха да спрат работа. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от bTV.

Вицепремиерът е категоричен, че астрономическият комплекс край Смолян няма да получи допълнителни средства от държавата. А отговорността за финансирането му прехвърли към БАН, чието ръководство трябва да реши на коя от своите структури колко да дава.

Това е трета година, в която те постоянно излизат с този номер - нямаме пари, затваряме," каза Дянков. „Най-накрая няма да затворят, убеден съм, това е поредната година, в която те показват, че не могат да правят истински реформи, а само разчитат, както по времето на комунизма - дайте, държавата да даде, иначе те са лошите."

Тазгодишният бюджет на Института по астрономия към БАН е около 690 хил. лева. Като само за издръжката на Обсерваторията са необходими поне 300 хил. От Обсерваторията продължават да събират средства за оцеляването си и чрез дарителска сметка. Досега там има около 2 хил. лева. Темата за закриването на комплекса провокира сериозен интерес и в социалните мрежи.

В опит да си помогнат сами, младите астрономи сформират футболен отбор "Роженските мечки", с който канят на мач отбора на премиера "Бистришките тигри". Надяват се така да провокират интерес, а и да съберат пари от продажбата на билети за дербито.