Стачните комитети на трите синдиката в образованието се събират днес, за да обсъдят да спре ли учителската стачка или под какви форми да продължи.

Синдикат "Образование"към КТ "Подкрепа" ще заседава по този въпрос от 10.00 ч., СБУ - от 11.00 ч., а НУС - от 13.00 ч.

Заседанията ще бъдат закрити за журналисти.
Към 16.30 ч.се очаква общо решение на ЕНСК.

В обръщение към стачкуващите учители и българската общественост вчера от Единния национален стачен комитет (ЕНСК) посочиха, че към настоящия момент преговорите с Министерство на образованието са едностранно прекратени от страна на управляващите. От там заявиха, че ще настояват за нови преговори.

Вчерашния празник - Деня на народните будители също не мина без учителски протести.

По време на традиционния митинг на учителите пред Народния театър вчера председателят на КНСБ Желязко Христов нарече българските учители „будители на културата".

Той добави, че на 40-ия ден от стачката учителският глас продължава да е решителен и въпреки, че правителството го е подценило учителите са се преборили.

Доверието ни към министър Вълчев е свалено завинаги, заяви Христов. Вълчев не мисли, само говори, каза още председателят на КНСБ.

Янка Такева поздрави протестиращите и им благодари, че са се обединили и са показали гражданско достойнство, съвест и професионализъм.
Тя им благодари и затова, че са направили тест на българското правителство и общество.

Учители на митинга коментираха, че направеното от Вълчев изказване не е гаранция за тях.

По-рано през деня министърът заяви, че учителската стачка е може би един от най-големите конфликти в съвременната българска история.

"Но стигнахме тавана на възможностите от гледна точка на макрорамката на бюджета",беше категоричен министър Даниел Вълчевпо повод на предложеното от правителството на стачкуващите учители.

Министър Вълчев посочи, че това е последната възможности според него предложените параметри отразяват реалистично възможностите и очакванията.

Преди молебена в църквата „Св. Седмочилсленици" вчера Янка Такева заяви, че кога и под каква форма ще продължи учителската стачка ще стане ясно днес.

Тя допълни, че са подготвени писма до председателите на парламентарните комисии за продължаване на преговоритена парламентарно ниво.

Заплатите в сферата на образованието са увеличени средно с 80 лева от вчера.