По "Еразъм+" е одобрен проект "Нов път за нови таланти в преподаването". Той включва разработване на едногодишна магистърска програма по новите изисквания за придобиване на квалификация "Учител" за хора, които са учили друго, но в даден етап от живота си са открили своето призвание като преподаватели. Това обяви зам.-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов по време на валоризационна конференция по програма "Еразъм+".

217 проекта са финансирани, а 42 от тях бяха отличени на официална церемония със сертификати за качество за отлично изпълнение на проектите.

Проектите по програма "Еразъм+" насърчават мобилностите на ученици от всички видове гимназии в страната, студенти, възрастни обучаеми, млади хора и доброволци, университетски преподаватели, учители, обучители и хора, работещи в организации в областта на образованието.

"Това е невероятен шанс за развитие и прекрасна възможност за създаване на приятелства, запознаване с други култури", заяви зам.-министър Стаматов. Той е убеден, че всеки един от участниците в проектите е научил изключително много за това, което е видял в добрата си връзка с другите страни.

37,9% от българските младежи са функционално неграмотни
Обновена

37,9% от българските младежи са функционално неграмотни

По четене и математика този процент бил още по-голям

По повод често повдиганата тема за повишаване на престижа на учителската професия, Стаматов изтъкна, че "Еразъм+" е една изключително добра възможност за това. Той засегна и представените вчера резултати от поредното изследване PISA, което не говорело добре за качеството на българското образование.

"Българските младежи се представят за пореден път под средното ниво от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие", коментира Стаматов.

По думите му новата роля на учителя тогава, когато става дума как да научи учениците, е още по-важна и много по-значима. Учениците трябва да бъдат въвлечени активно в учебния процес. Те трябва да бъдат концентрирани за възможно най-дълго време върху преподавания учебен материал, убеден е Стаматов. Това изисквало промяна в начините на преподаване, за което е необходима съвременна квалификация.

"В отличените проекти са инвестирани общо 3 832 221 евро", обяви изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Татяна Калканова. Благодарение на тази финансова подкрепа десетки студенти, преподаватели от университети, учители от детски градини и училища, от професионални гимназии са имали възможността да участват в програма по обмен.

По думите й програма "Еразъм+" е една от най-успешните и ефективни инициативи на ЕК в областта на образованието, младежта и спорта. Калканова подчерта, че "Еразъм" е един от най-ефективните начини за търсене на решения за постигане на националните приоритети в образованието или преодоляване на някои от проблемите в образователната система.