Учениците искат да ходят на училище, липсват им контактите, общуването помежду им и с учителите. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия по случай 24 май - Денят на просветата, културата и славянската писменост.

Тя поздрави всички хора на просветата и културата, които пазят духа ни в най-трудни времена. Желая им здраве, сили и вдъхновение, заяви Фандъкова. Кметицата пожела на децата и на учителите на 15 септември да са в училищните дворове, в класните стаи и да огласят училищните сгради, защото в това време разбрахме, че училището е общност, а не просто даване на знания.

Фандъкова смята, че само за няколко дни голяма част от българските учителите са успели да се справят с електронното обучение. Години наред обществото гледаше с недоверие към техническите и технологичните умения на учителите, но те показаха, че когато са изправени пред предизвикателството - те се справиха блестящо. "Само за няколко дни те показаха, че каузата български будител я защитават прекрасно, за което ги поздравявам", похвали Фандъкова учителите.

Румен Радев: Да се чувстваме сродени с азбуката, езика и паметта ни

Румен Радев: Да се чувстваме сродени с азбуката, езика и паметта ни

От България Русия е получила своята писменост, настоя държавният глава

Преди години след зимната ваканция Фандъкова получавала писма от учениците дали ваканциите няма да бъдат удължени, но сега вече заради затворените училища, учениците започнали да искат да ходят на училище, защото им липсват контактите и общуването с учителите.

Йорданка Фандъкова днес ще аплодира всички учители, защото те защитили каузата на българския будител.

"Нашата книжовност е най-силното оръжие в утвърждаването ни като държава. Тя е знамето на нашата независимост, което никога не пада", заяви Фандъкова в свое официално поздравление по случай днешния празник. По нейни думи последните месеци на физическа дистанция са показали по нов начин, че близостта и нашата заедност са именно в езика. 

А, Б, В, Г...

А, Б, В, Г...

Тази година големият празник ще протече по-различно