Фонд „Научни изследвания" да се трансформира в Дирекция към образователното министерство, предложи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Той съобщи по време на парламентарния контрол, че представителят на финансовото министерство във фонда е участвал в едно единствено заседание и щом се върнал в министерството от там предложил на Дянков да бъде направен одит.

Това е направено - одитът е готов от май 2012 г., публикуван е на сайта на Държавната финансова инспекция, от него е видно, че са установени 400 нарушения в предишни периоди - 2009 - началото на 2011 и са дадени много препоръки към фонда.

Припомняме, именно тази проверка коства поста на предишния просветен министър Игнатов.

Дянков каза, че по закон този фонд е създаден така, че да тече. По думите му през май 2012 г. той самият е разбрал, че фондът тече.

Според Дянков проблемът не е в това дали представителят на финансовото министерство във фонда е участвал в заседанията, тъй като той е един от девет души. „Този фонд трябва да престане да съществува в сегашното си състояние и да стане Дирекция към Министерството на образованието. Само тогава на министъра може да му се иска да носи пълна отговорност за работата на Фонда", категоричен е Дянков.

Запитан от депутата от „Атака" Огнян Стоичков, който е председател на Парламентарната образователна комисия, защо не е спрян течът, Симеон Дянков изтъкна, че тези, които дават парите на фонда, нямат контрола за изразходването им. „И аз, и вие носим отговорност от тук нататък да променим закона, така че отговорността да е ясна", добави Дянков.

Валентина Богданова от БСП настоя Дянков да каже колко струва подписът на един министър, на когото със закон е възложен контролът и го упрекна, че предлага най-лесното решение „има фонд - има проблем, няма фонд - няма проблем". Богданова настоя за публичен контрол, който да е гарантиран със закон. Тя припомни, че държавата има задължението да подпомага науката, а не да я ръководи.

В отговор Симеон Дянков припомни, че има разделение на властите и каза, че главният проблем е не в изпълнителната, а в законодателната власт.
„Вие сте причината - не сте направили добър закон и три поредни правителства влизат в проблема", заяви той на Богданова и изрази надежда депутатите да решат проблема най-после.