Часовете по география не се намаляват. Това заяви пред БНР Александър Трингов, началник на отдел „Общо образование” в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание в просветното министерство.

Припомняме, че учители по география от цялата страна утре ще протестират пред МОН. Те са недоволни от новата програма за 5 клас, която предвиждала по-малко часове по география, както и повече и по-сложно учебно съдържание.

Трингов обясни, че общият брой на часовете по география от 5-ти до 10-ти клас е увеличен в сравнение със сега действащия план. Според него е некоректно да се твърди, че предметът география се измества на заден план. Нямало противопоставяне на предмети и подреждане на първостепенни и второстепенни.

Александър Трингов коментира, че в новите учебни програми са заложили изключително на тежестта, освен на редуцирано учебно съдържание. Целта била да се придобива компетентност. Тук идвала ролята на учителя – да учи учениците и на умения, а не само да изисква от тях да възпроизвеждат знания.

От своя страна експертът по география в МОН Христина Маркова обясни, че няма механично и самоцелно прехвърляне на учебно съдържание. Тя посочи, че при изготвянето на програма за петокласниците са отпаднали много понятия и са били прецизирани очакваните резултати. Била осигурена възможност да се изучават голяма част от темите през континентите, отпаднали са понятия като „природни условия и ресурси”, които щели да се изучават на много по-късен етап от средното образование.

Целта на промените е учениците в 5-ти клас да се облекчат от гледна точка на сложната терминология. Те щели да учат по-сложен материал от 7 клас, който да е адаптиран за тяхната възраст.