ГЕРБ започват петиция за включване в учебните програми на изучаването на тоталитарните режими през 20 век. Изключително наложително е да започне това изучаване, съобщи на брифинг в НС депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Инициативата на управляващите ще бъде качена и в интернет, за да може всеки да се включи в нея.

Герберите очакват подкрепа за инициативата си и от обществеността, и от интелектуалци. Лично Методи Андреев ще носи петицията от стая в стая в НС, за да търси подкрепа.

През изминалите 25 години на преход в българската образователна система изучаването на тоталитарните режими в България остана  частично или непълно застъпено в учебните помагала, смята Андреев.

По мнението му имало обществена необходимост да се изучават тоталитарните периоди. Недопустимо е мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре да бъде моделиран в невежество и заблуди за миналото, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

Децата трябвало да получат информация за престъпленията на комунизма и да ги осъдят по същия начин, по който се осъждат престъпленията на нацизма.

От ГЕРБ настояват министърът на образованието да разпореди в учебните програми да влезе изучаването на тоталитаризма. Формирането на правилни ценности сред младите било в ръцете на депутатите, според него.

По-късно стана ясно, че просветният министър Тодор Танев одобрява идеята на ГЕРБ, която бе формулирана днес в петиция - в училищата да се изучават тоталитарните режими от 20 век.

След като подписката циркулира между различните парламентарни групи и предизвика противоречиви реакции, образователният министър изказа и професионално становище по идеята.

"Ако става дума за тоталитарните режими на 20 век изобщо, а не само за някой конкретен, аз съм напълно съгласен", обяви той в кулоарите, като уточни, че знае за текста на петицията, но не се е запознал все още лично.

"Не можем да вървим в една посока, без да сме научили от какво бягаме", аргументира съгласието си Танев. Той уточни, че тоталитарните режими и сега се изучават в часовете по история в гимназиалния етап, но допусна, че сигурно не им се отделя достатъчно внимание.

Министърът подчерта, че е отворен за разговори с депутатите по тази идея и моментът за нея е удобен, тъй като точно в момента се разработват новите учебни планове за началното и средно образование.