В текста за медийните изяви има няколко неща, които са глупави и неизпълними. Това заяви пред БиТиВи ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.

Припомняме, че Академичният състав на Алма Матер е гласувал текст, който забранява на преподавателите и студентите от университета медийни изяви, ако нямат разрешението на пи-ар отдела. Ако дават изявления от свое име, медията не трябвало да изписва титлите им, както и факта, че работят или учат в СУ.

Ректорът смята, че едно от глупавите и неизпълними изисквания е именно това медиите да не изписват званията и длъжностите на преподавателите и служителите в университета. Проф. Герджиков коментира, че има и двусмислени неща, които са създали впечатление за цензура и забрана. Той смята, че текстът е лош и имало нужда от промяна. Това се било разбрало още на Академичния съвет. Още тогава станало ясно, че в текста има слабости.

Текстът бил подготвен от работна група от няколко факултета. По думите на ректора, текстът бил приет с идеята после да се подобри и редактира. Точката не била отложена за следващото заседание. Проф. Анастас Герджиков обяснява, че са били изморени, тъй като са имали 30 точки.

Ректорът обясни, че и в лошия текст нямало забрана да говориш в лично качество. Той смята, че е хубави и преподаватели, и студенти да уточняват, когато говорят в лично качество.

От своя страна от Студентския съвет твърдят, че не са били запознати с предложението. Преподавателите също се опасяват, че ако искат да дадат експертно становище или лично мнение, няма да могат да съобщават, че са от Софийския университет.