През новия програмен период си поставяме амбициозната цел да направим Европа по-разпознаваема. Това заяви Иван Кръстев, заместник-министър на образованието и науката по време на откриване на програмата „Еразъм+".

Целта на програмата за следващия период, по думите му, е Европа да стане по-близка до учащите. Програмата Еразъм+ вече е факт, отчете Кръстев. Стремежът е да се осигури равен достъп на всички заинтересовани страни, допълни заместник просветният министър.

Той обясни, че най-вероятно в процеса на изпълнение на програмата ще има препятствия, но МОН се готви да ги преодолее. Над 100% са средствата, които са усвоени, доволен е Кръстев. Той очаква същият успех и в следващия програмен период.

Над 25 милиона евро планира МОН да инвестира в дейности по мобилност и по други дейности по програмата. Той очаква и успех на новата оперативна програма „Наука и образование", като си пожелава образователните цели, които си поставя МОН да бъдат постигнати чрез взаимно допълване на мерките по отделните мерки и програми.

Преди началото на събитието пред медиите Иван Кръстев обясни, че образователните програми са търсени сред младите хора. Това, което ние искаме да постигнем през следващия програмен период е да надхвърлим съществено броя на лицата, които са обхванати, подчерта той.

Разликата между предишната програма Еразъм и Еразъм+ е в някои механизми по управление на самата програма, стана ясно от думите на заместник-министърът на образованието. Програмата, според него, ще стане по-достъпна за образователните институции. Стремим се целият процес да е централизиран, он-лайн базиран, каза Иван Кръстев.

От МОН са доволни и от мобилността на чужди студенти у нас. За мен големият плюс от програмата е и шансът млади хора от други държави да дойдат, да се запознаят с нашата страна, с нашата система на висше образование, защото съм убеден, че ние имаме какво да предложим, убеден е Иван Кръстев.

15 милиарда евро са предвидени по програмата „Еразъм+" за ЕС до 2020. Само през тази година страната ни ще получи близо 25 милиона евро, което е с 11,6% повече спрямо 2013. 62 000 български студенти и младежи до 2020 ще могат да се включат в образователните програми по мобилност.