В области като Габрово, Смолян и Враца има най-много отпаднали от училище деца, съобщи образователният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол. В отговор на въпрос от депутата Теодора Халачева за резултатите от дейността на мобилните екипи за привличане на отпадналите от училище деца, той отговори, че има и подадени на МВР лица за издирване.

На базата на информация от ГРАО се изготвя справка за децата, които не посещават училище, къде се намират те и родителите им.

Изготвя се и справка за ранните бракове, които най-често са в областите Сливен, Хасково, Ямбол, Стара Загора и Шумен
. Целта е изграждане на механизъм за противопоставяне на това явление, обясни министърът.

По думите му, сега изключително важно е да се противодейства на повторното отпадане от училище. Изпратено е писмо от Министерството на здравеопазването за санкции на родителите, чиито деца са без задължителните имунизации, поясни Вълчев.

Като мерки за задържане на децата в училище от догодина се предвиждат допълнителни часове за изучаване на български език.

Работата на мобилните екипи има много силен ефект и добавена стойност, защити дейността им министър Вълчев. Няма как при 1100 екипа и близо 11 хил. души в тях да няма проблеми с координацията между представителите на различни институции.

Той призна, че изключително силна ангажираност са показали от Агенцията за социално подпомагане и от МВР. На много места е липсвала координация и е демонстрирана откровена неангажираност, призна Вълчев. Много по-стикована ще е дейността, след като знаем, че над 50% от децата, отпаднали от училище, са в чужбина, каза той.

Депутатът Халачева отвърна, че в мобилните екипи участват само учители. В Пловдив учител се разболял от хепатит Б и няма резултат от проверката - детето вече е било в чужбина от преди 2 години. За колко деца сме сигурни, че ходят на училище и как ще бъде платен този труд на учителите (участието им в мобилните екипи), запита тя.

Според Вълчев има допълнително възнаграждение, както и предстои обвързване на териториите, където учителите издирват ученици, с обхвата на училищата. Така ще има пряк стимул, смята той.

Министърът заяви, че през януари 2018 г. ще стане ясно колко от 17-те хиляди деца, върнати в училище, реално посещават занятията. Министърът призовава за конкретни сигнали, тъй като се оказа, че в Пловдив има деца, които не са обхванати.

Механизмът за връщане на децата в училище е постоянен процес и резултатите трябва да се повишават непрекъснато.
Над 162 хил. адреса са регистрирани. 17297 ученика от набор 2001 до набор 2012 г. са върнати в училище, допълни Красимир Вълчев.