Кметовете ще получат законовото право, което до този момент имаше само образователният министър, да разпускат училищата до 3 учебни дни годишно.

С приемането на новия Закон за началното образование и предучилищната подготовка родителите ще имат законово основание да освобождават децата си от училище без основателна причина.

Това обясни просветният министър Даниел Вълчев, като обаче по думите му остават и дните по семейни причини.

Просветният министър изрази уверенията си, че в повечето общини в страната към момента има създадена организация за предварително авансово финансово осигуряване на програмата „Чаша топло мляко".

До две седмици Регионалните инспектора по образование започват проверки по изпълнението на програмите, финансирани от образователното министерство.

Приемането на всички предвидени от МОН програми за тази година, кабинетът на редовното си заседание вчера е взел решение и именно Инспекторатите да се проверяващият и контролиращият орган, който извършва мониторинга върху програмите.

За целта по бюджетите на програмите ще бъдат отпускани и допълнителни финансови стимули за проверяващите експерти, обясни още Вълчев.

Днес министър Вълчев помага на първокласниците от 30 ОУ „Васил Априлов" при изработването на мартеници. Той донесе на децата огромни кълбета прежда, бяла и червена, с които те да продължат своята работа.