Студентът Кезим Медев и член на Студентския съвет при УНСС заяви пред Нова телевизия, че след действията, които е предприел миналата седмица, с него са се свързали стотици студенти, които посочват порочни практики в университета.

"С мен се свързаха стотици студенти. Не можах да отговоря на всичките. Някои ми изпратиха и случаи, подобни на моя. С мен се свързват и преподаватели, които протестират срещу поведението на колегите си", посочи студентът. По думите му между хората, които са се свързали за нередности в УНСС с него, имало и случаи от преди години, но всички не виждали смисъл да дадат гласност на проблемите си.

В отговор на изказването на проф. Соня Докова, студентът ѝ пожела само здраве. Припомняме, професорът Соня Докова, уличена, че пуска студенти с празни изпитни листове, обяви, че единствената ѝ вина била, че е допуснала до изпит студента Кезим Медев, подал оплакването срещу нея. "Това лице не трябваше да го допускам. По правилника той трябва да присъства на упражненията и на част от лекциите. А е идвал само веднъж на упражненията, и веднъж на лекциите. Смятам, че него Бог ще го накаже за това, което направи", коментира проф. Докова.

Професорката от УНСС убедена, че Бог ще накаже студента, оплакал се от нея

Професорката от УНСС убедена, че Бог ще накаже студента, оплакал се от нея

Кезим Медев я обвини, че пише тройки за празен изпитен лист

Студентът Медев допълни, че чисто човешки не съжалява за постъпката си, но не искал да създава такива проблеми. "Аз харесвам университета си... активен съм, горд съм", посочи Медев.

Припомняме и че студентът Кезим Медев, който подаде сигнал за нередности при протичането на изпита на проф. Докова, беше наказан за това, че с действията си е уронил престижа на университета и не е спазил установения вътрешен ред в учебното заведение.

В заключение Медев обясни, че в УНСС изпити не се взимат лесно. "Уча, защото ако не е подготвя за изпит, не мога да го взема." Той обясни и че обсъжда с колеги и преподаватели среща с министъра на образованието за провеждането на промени. "Инициирахме писмо до министерството, за да проведем една кръгла маса - студенти, неправителствени организации, университети, преподаватели. Да видим образователните модели и да се консултираме с преподаватели, които са били в чужбина." По този начин студенти и преподаватели заедно ще търсят решения на актуалните проблеми.

Протест в защита на преподавателката от УНСС организират нейни студенти

Протест в защита на преподавателката от УНСС организират нейни студенти

Оплакващият се студент целял единствено лична облага с цел ПиАр и политическа кариера

В отговор на този призив министърът на образованието Красимир Вълчев увери, че такава среща ще бъде проведена. Според него темата за състоянието на висшите учебни заведения е много актуална и дискусията с младежи е задължителна.

Според Вълчев решението на ръководството на УНСС да накаже студентът Кезим Медев е неуместно. По думите му било нормално в УНСС да се стигне до подобни действия, понеже въпросът бил публичен.

Вълчев обясни, че "още по времето на социализма се взе решението вузовете да бъдат мрежа от специализирани висши училища. След 90-те мрежата се универсиализира и всички започнаха да преподават всичко." Заради това, според Вълчев, университетите, създадени след 1990 г., били с ниско качество на образованието и ниска оценка. "Има експанзивно разрастване, което сваля качеството."

Според Вълчев решение на проблема може да се търси в преструктуриране на финансирането на вузовете - чрез увеличаване на финансирането към университетите с висока оценка и създаване на по-тясна свързаност с изискванията на пазара и реализирането на студентите.

Дават класиране на първокласници на прокуратурата

Дават класиране на първокласници на прокуратурата

Заради съмнения за злоупотреби с документите на някои от родителите

Относно проблемите с приема на първокласници в столицата и други големи градове в страната, Вълчев обясни, че най-вероятно тази година ще останат родители, които няма да успеят да пуснат децата си в първи клас в училище, което се намира в близост до домовете им.

"Места има за всички първокласници, във всички градове. Дефицитът е само за някои училища в някои градове", обясни Вълчев. Той допълни, че МОН е констатирало вече злоупотреби с адресни регистрации, което е водещ фактор за приемането на децата в първи клас. "Установиха се фалшиви разрешителни, голям брой деца, живеещи на едно място... Ще приемем постоянния адрес за водещ", добави Вълчев. Постоянният адрес обаче ще стане критерии за прием от следващата година.