Студентски протест под наслов „Ние не сме ходещи такси" се организира чрез Фейсбук групата на Недоволните студенти от Софийски университет, които не са съгласни с повишението на семестриалните такси с 8%.

Протестът е насрочен за 27 февруари, от 14.00 часа в двора на Ректората на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Протестиращите ще настояват за премахване увеличението от 8% и ще предложат на Академичен съвет на СУ да търси финансиране от държавата. До момента над 1170 души са заяви, че ще участват в протеста.

„Съгласни сме да подкрепим ръководството при едно подобно искане - правили сме го и преди! Поради тази причина протестът ще се проведе в района на университета. Протестът е на 27 февруари и започва от 14,00 ч., тъй като от 16,00 ч. същия ден има насрочен Академичен съвет, където ще предложим преразглеждането на повишението", се посочва в съобщението за протеста в социалната мрежа.

По същото време и в двора на УНСС ще се проведе протест на недоволните студенти от УНСС срещу увеличаването на таксите. Протестът в икономическия университет е под наслов „УНСС ти вдига таксата с 30%. Желаещи за протест?". До момента на протеста в УНСС са заявили участие 790 души.

Междувременно стана ясно, че ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. дин Иван Илчев ще се срещне днес с представители на студентите по повод обявения днес протест срещу увеличението на таксите.

От Отдел „Информация и връзки с обществеността" на СУ „Св. Климент Охридски" припомнят, че таксите във ВУЗ-а не са повишавани в последните три години, въпреки значителното намаляване на държавната субсидия. Те са съгласувани с представители на Студентския съвет и деканските ръководства, преди да бъдат предложени за приемане от Академическия съвет, изтъкват от ръководството.