циганчетаПреподавателките, които са били определени да водят първокласниците от ОУ „Христо Смирненски" в Пазарджик са подали молби за напускане, съобщава вестник „24 часа". Това стана, след като родители отписаха 24 деца от български произход, за да не учат с циганчета.

Учителките Мария Царска и Нушка Коцева потвърдиха вчера, че ще се пенсионират преждевременно. Те не са имали такива намерения при започване на новата учебна година, а го решили след скандала. По думите им, те не правят това в знак на протест, а защото са изгубили ученици, които са събирали с месеци. Общо са били записани 25 деца, някои от които са били от близките села.

Конфликтът в училището избухна, когато цигани записаха 12 деца непосредствено преди началото на учебната година и се наложи разделянето на първолаците на две паралелки. Родителите на българчетата масово заявиха, че не искат децата им да учат заедно с тях и ги преместиха в други учебни заведения. В резултат в момента в първи клас на ОУ „Христо Смирненски" преобладават циганчета.

Родителите им и представители на местната ромска организация не намират никакъв проблем в смесените паралелки. Според циганите, децата им по нищо не се отличават от българчетата и даже част от тях са били заедно в детската градина. Според шефа на организация „Напредък" Пламен Цанков направеното от родителите разрушава постигнатото от 4-годишна програма за интеграция на циганчетата.

Директорът на районния инспекторат Йордан Чалъков вече е дал официално разрешение останалите 12 циганчета в "Христо Смирненски" да бъдат обособени в маломерна паралелка. За преподавател е определена учителката Гергана Григорова, която вече е поела децата.

В началото на октомври той смята да събере директорите на училища от Пазарджик, родители, представители на неправителствени формации, с които да разискват и да търсят решение, за да няма друг подобен конфликт.

Междувременно министърът на образованието Сергей Игнатов видя „подкокоросване" в действията на родителите на българчетата. Днес той ще посети Пазарджик, за да се запознае с проблема.