УНСС може да просъществува и тази година. Тук обаче вече говорим за просто възпроизводство, като за инвестиции и дума не може да става.

Така ректорът на икономическия университет Борислав Борисов, който присъства на тържественото заседание на БАН, коментира предвидения за УНСС бюджет за 2012 година.

По думите на Борисов и тази, както и миналата година сумата възлиза на 18 милиона лева, което е с 30% по-малко от парите, отделени през 2009 година.

Той подчерта, че всяка структура си определя параметрите и сама си прави изчисления може ли да продължи съществуването си или не.

„Но с тези 180-200 хиляди лева, в които влизат компютри и други учебни пособия, няма как да се правят инвестиции. Това нещо се замразява вече две години, замразява се всякакво строителство на територията на университетите", заяви Борисов и даде за пример ремонта на покрива на УНСС, който по думите му струва 600 хиляди лева, т.е. 3 пъти повече.

Това нещо може да продължи 2-3 години, не повече. След това пада качеството на образованието, категоричен бе ректорът на УНСС.

Темата за „окастрения" бюджет на БАН Борисов отказа да коментира, тъй като „това е друга къща" и може да бъде допусната грешка. Въпреки това той изрази недоумение защо е трябвало да бъде намаляван и тази година, след като е бил достатъчно орязан през 2010 година.

Борислав Борисов каза още, че ще излезе с предложение пред Съвета на ректорите за оказване на подкрепа на протестните действия на учените, които стартират утре.