16% е ръстът на младите учители в системата на средното образование. Това заяви за БНР председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя прогнозира, че за следващата учебна година броят им ще нарасне с близо 5%.

По нейни думи тези резултати се дължат на по-доброто финансиране на системата - по-високи работни заплати и по-модерна училищна среда.

Такева посочи, че трябва да се работи за повишаване на статуса и авторитета на българските учители. Тя бе категорична, че висшето образование у нас все още подготвя добри педагогически кадри.

Директорите да осигурят добър психоклимат за учителите

Директорите да осигурят добър психоклимат за учителите

Препоръката е на министъра на образованието

Синдикалният лидер препоръча работна група да изработи единен стандарт за обучение на педагози в страната. Според нея бъдещите учители трябва да се учат и чрез стаж в реална работна среда, за което обаче трябват повече часове по практика.

Засилен интерес към учителската професия отчитат и от Фондация "Заедно в час". Над 3000 души са кандидатствали от началото на кампанията за набиране на педагози, които да работят с деца в неравностойно положение. Одобрените кандидати ще се включат в двугодишна програма и ще преминат през специално обучение и подготовка.

Ще върнем учителите в клас не само със заплати, уверен Вълчев

Ще върнем учителите в клас не само със заплати, уверен Вълчев

Заплатите се повишават, това е задължително условие