Близо 600 милиона лева през 2020 бележи ръст ИТ секторът у нас. Над 80% от проходите са от износ. На годишна база той е 15%. Над 20% е очакваният растеж в сектора. Това показва годишният анализ на сектора, обхващаш последните три години.

За тази година Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ, очаква тези позитивни тенденции да продължат. ИТ секторът като принос в БВП гони земеделието и туризма. През 2020 над 40000 са заетите в софтуерния бранш, стана ясно от думите му.

Румен Радев впрегна IT сектора за достоверна информация за COVID-19

Румен Радев впрегна IT сектора за достоверна информация за COVID-19

Представиха програма, базирана на практики, използвани от други страни

Кадрите от Украйна, Русия и Беларус предпочитат да работят у нас, отколкото в Полша или Германия. Страната ни обаче трябва да облекчи спънките пред тези хора - издаването на синя карта и статута на техните семейства.

Доброслав Димитров отчете, че доста българи се връщат от чужбина. Брутното възнаграждение през миналата година е било близо 5000 лева. Един програмист в България има по-висок стандарт на живот от неговия колега в Германия или Великобритания, уверени са от бранша.

IT-компании предупреждават за шпиониране на телефони чрез есемеси

IT-компании предупреждават за шпиониране на телефони чрез есемеси

С отварянето на съобщенията хакерите получават достъп до лични данни…

През 2021 г. над един милиард лева в хазната са средствата от сектора. Вече не сме бутикова индустрия, категоричен бе той и отчете, че секторът работи изцяло на светло. През 2025 година, според прогнозата на сектора, приходите от продажби ще са около 10 милиарда лева. Над 72 200 ще са заетите, а новите работни места трябва да са 32 000 в следващите години. Експортът на сектора ще достигне 8 милиарда лева. Риск пред сектора може да се окаже държавната политика.

Над 70 нови софтуерни компании от 14 държави са открили офиси у нас през миналата година. Данните на БАСКОМ показват, че през последните 20 години индустрията се развива доста констистентно.

БАСКОМ: Ретроградна е визията на КНСБ за промяна на данъчната система

БАСКОМ: Ретроградна е визията на КНСБ за промяна на данъчната система

Тя би довела до износ на бизнеси и на високообразовани специалисти

От бранша не одобряват говоренето по темата за максималния осигурителен доход, който смятат рисков за развитието си.

На представянето на анализа присъства и министър на иновациите Даниел Лорер, който заяви, че в България вече се е случила малка революция, когато хората са казали "стига толкова" миналата година. С идеята за промяна дошли и "Продължаваме промяната". На политическия фон дошли нови лица. Самият политически дебат в България се промени, а България, по думите му, ударно се демократизирала.

Лазаров: Ръстът на МОД няма да се отрази негативно на ИТ сектора

Лазаров: Ръстът на МОД няма да се отрази негативно на ИТ сектора

Темата се преекспонира, смята зам.-министърът на труда

В същото време пред правителството има много кризи за решаване. Коалицията се справя не зле, убеден е Лорер като по мнението му има още какво да се направи. Бързи пари около дигитализация се задават, обясни той на ИТ сектора, като обеща държавата да инвестира в него по различни програми и оси. Министерството на инвестиционното развитие ще помага дигиталните индустрии да се снабдяват с кадри. Затова ще има тясно сътрудничество между ведомството, индустрията и МОН.

Държавата ще внася кадри от Украйна, Грузия и други държави заради кризата. Той призова сектора да залее подопечното му министерство с пилотни проекти. Лорер настоя за редовен и напоителен диалог с бизнеса. обясни, че годишният анализ на сектора обхваща последните три години.