Общото събрание на Българската академия на науките ще избира днес председател на Академията за следващите четири години - от 9.00 ч. в Големия салон на БАН. Кандидатът за председател на БАН е един - акад. Стефан Воденичаров - директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски".

Вотът ще е втори за тази година. На 11 юни учените излъчиха за ръководител академик Стефан Додунеков, който почина внезапно в началото на август.

Научна и научно-приложна дейност на акад. Стефан Воденичаров обхваща следните направления:  Механика на материалите и изследванепроцесите на създаване и развитие на пукнатини;  Управление на остатъчния ресурс на уникални промишлени съоръжения-корпуси на атомни реактори, каталитични реформинги, магистрални газо- и нефтопроводи, парогенератори и др.; Импулсно деформиране; Създаване на брони срещу кинетични икумулативни боеприпаси работещи на различни физически принципи; Разработване на интелигентни управля емиинженерни боеприпаси за защита.

Акад. Стефан Воденичаров е автор на над 70 патента, включващи 25 нови технологии, от които над 20 са реализирани в чужбина, над 250 научни публикации в областта на механичните свойства на материалите, оценка на остатъчния ресурс на съоръжения от ядрени електроцентрали, продукти и технологии за отбранителната промишленост и др. Вписан е в Златната книга на откривателите и изобретателите на Патентното ведомство на Реублика България. Носител на почетен знак на БАН „Марин Дринов".

 

Ето един списък от въпроси, на които представената професионална биография не дава отговор. А те не са маловажни когато става въпрос за избор на нов Председател на БАН.

•          Как. къде и при кого е станал 'доктор'? (забележете - не 'на науките"); между 1974, когато е станал 'доктор' и 1989 г, когато се е хабилитирал, какво е правил? - защо толкова късно?

•          Каква е неговата монография, къде е издадена и какви отзиви има за нея?

•          Декларира 141 научни публикации. Каква част от тях са публикувани в индексирани издания (с импакт фактор)?

•          Колко цитати е получил в резултат на тази публикационна дейност?

•          Декларирани 70 патента. Каква част у нас и каква в чужбина? Има ли закупени?

•          Бил главен редактор на Journal of materials science and technology. Кога? Това списание има съвсем друг главен редактор. Той дори не е член на редколегията? Какво представлява това списание Materials Science and Technology - Великобритания?