Започва изграждането на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия в София, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

В него ще се обособят 24 класни стаи за над 600 ученици, което ще даде възможност на училището да мине на едносменен режим на обучение.

Днес министърът на образованието Галин Цоков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова направиха първа копка за изграждането му.

Ще бъдат изградени и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център, който ще бъде оборудван според най-съвременните изисквания. Стойността на проекта е 7,3 млн. лева без ДДС, осигурени по Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища.

По нови правила избират директори на 481 училища в страната

По нови правила избират директори на 481 училища в страната

Конкорсуте ще са на два етапа

По думите на Цоков този проект е един от 43-те в цялата страна за изграждане и надстрояване на училищни сгради, които ще позволят на хиляди ученици да преминат на едносменен режим през следващите години, като за тези проекти е осигурено финансиране от 240 млн. лева, а срокът за завършването им е до 2027 г.

Виолета Коритарова отбеляза, че модернизацията на образователната инфраструктура в България е приоритет и в програмите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и посочи, че в периода 2014-2020 г. със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" са модернизирани и реконструирани 450 училища, в които се обучават над 250 000 ученици в цялата страна.

Директорът на училището Ивайло Ушагелов изтъкна, че с реализирането на новия корпус учениците ще получат повече пространство за обучение и извънкласни дейности в модерна среда с най-съвременно оборудване за преподаване на математика, информатика, природни науки и зелени технологии.

На церемонията присъстваха и началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска и директорът на дирекция "Финанси" в МОН Соня Кръстанова, както и кметът на район "Лозенец" Константин Павлов и началникът на РУО София-град Ваня Кастрева и др.

Отпускат близо 12 млн. лв. за образователни пътувания за ученици

Отпускат близо 12 млн. лв. за образователни пътувания за ученици

Общо 685 училища са одобрени за финансиране