"Във всички факултети на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се ражда и формира бъдещето на България. Младата ви енергия ни е толкова необходима днес за сплотяваща идея и национална кауза." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на откриването на новата академична година в СУ "Св. Климент Охридски".

1581 кандидати с български език и литература за Софийския университет

1581 кандидати с български език и литература за Софийския университет

Есето е на тема "По-добре да те мразят за това, което си, отколкото да те обичат за това, което не си" (Андре Жид)

По думите на Йотова страната ни се нуждае от енергията на младите хора за сплотяваща идея и национална кауза. Тя пожела на студентите да мечтаят смело и свободно и допълни, че България разчита на тях в пътя си към модерна и развита страна.

Според Йотова се нуждаем от много по-големи инвестиции в образованието и науката. "За мъдростта на един държавник се съди по отношението му към училището - от най-малкото до най-голямото, към учителя в основното училище до професора в университета", отбеляза Илияна Йотова.

Дори и Софийският университет е обект на недостойни атаки, тревожи се ректорът

Дори и Софийският университет е обект на недостойни атаки, тревожи се ректорът

Проф. Герджиков отбеляза, че дори "обществото следи със задоволство охулващите кампании"

Във връзка с предстоящото навършване на 130-годишнина на най-стария университет у нас Йотова посочи, че тези години носят в себе си много изпитания и трудности. Въпреки това висшето учебно заведение е достигнало до славата и възхода.
"Историята на Софийския университет започва с историята на току-що освободената, но прохождаща държава, история, разказана през образованието и науката. Историята на един народ, готов за своето ново Възраждане, на неговите духовни водачи", каза вицепрезидентът.

Снимка 381164

Източник: БГНЕС

Вицепрезидентът завърши речта си с думите: "Положихме свежи цветя пред фигурите на Евлоги и Христо Георгиеви. Убедена съм, че най-големият дар за тях е да видят изпълнено завещанието си - желание за повече образование, просветено общество, буден народ, който помни древната си история и иска да строи бъдеще!"

Не достигат студенти в Софийски университет

Не достигат студенти в Софийски университет

Обявяват допълнително класиране за учебната 2018/2019