През учебната 2024/2025 година България ще разполага с 521 иновативни училища, реши правителството. Тези училища се намират в 183 населени места от 132 общини, обхващащи всички 28 области на страната. Това съобщи Правителствената пресслужба.

Иновативните училища разработват и въвеждат нови методи на преподаване, внедряват иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението и усъвършенстват управлението си.

Иновативните процеси се въвеждат в продължение на четири години, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите. Те подлежат на постоянен мониторинг, като целите са насочени към личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците.

Правителството реши да удължи периода за изпълнение на дейностите по Програмата за изграждане и ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища до 31 декември 2024 г. Причината е, че в 7 от общо 35 одобрени училища обновяването на спортната база няма да е приключило до 31 юли. По програмата се предвижда да бъдат изградени 18 нови спортни площадки, а 14 ще бъдат ремонтирани. До края на юли 2024 г. ще се модернизира спортната база в 28 училища, което представлява 80% от одобрените проекти.

Правителството одобри 1 189 529 лева за дейности по две национални програми за развитие на образованието. По националната програма "Безопасност на движението по пътищата" се отпускат 980 449 лева за изграждане на 389 площадки за обучения по пътна безопасност - 200 в общински детски градини и 189 в общински училища, както и 19 200 лева за 6 държавни училища. С програмата се финансира изграждането, оборудването и обзавеждането на външни и вътрешни зони за обучения на учениците по пътна безопасност.

По националната програма "Заедно за всяко дете" се отделят 209 080 лева по два модула. От тях 183 800 лева се предоставят на 67 детски градини и училища за подкрепа на работата на екипите за обхват и задържане на учениците в образователната система. За същата дейност се отпускат допълнително 16 200 лева за държавни училища. Други 25 280 лева се предоставят на 45 общински детски градини и училища за подпомагане на дейността на екипите за обхват чрез разработване на мерки за идентифициране на необхванати ученици или такива, които са застрашени от отпадане.

Министър Цоков похвали учениците и реформите си пред РУО-тата от страната

Министър Цоков похвали учениците и реформите си пред РУО-тата от страната

Той се чувства задължен да продължи с промените, които вече давали резултат