Правителството обръща поглед към образованието още в първия си работен за настоящата 2014-та година ден.

Оптимисти, министрите си поставят редица цели в тази сфера, сред които се откроява намаляване на преждевременно напусналите учащи от 12,5 на сто до под 11 на сто през 2020-та година.

Задача на кабинета е и покачване на дела на обхванатите в предучилищно възпитание деца на 4 години до 90 на сто. През 2012 година процентът на тези деца е малко над 87%.

Всички тези постижения обаче ще могат да станат реалност, благодарение на приетата от правителството днес Национална стратегия за учене през целия живот 2014-2020 година.

В списъка й с цели е записано и повече завършили висше образование българи, както и повече специалисти в областите "Информатика", "Техника", "Производство и преработка" и "Архитектура и строителство".

Всички тези промени имат за задача борба с високата безработица, повишаване на заетостта у нас, решаване на проблема с недостига на работници, бавния икономически растеж, а всичко това ще подобри като цяло живота в страната ни.

Приемането на стратегията не е случайна, тъй като тя е част от европейската рамка за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Абсолютно всички области на ученето ще бъдат обект на действията на управляващите в сферата на образованието, включително и предучилищното възпитание и обучение, самостоятелното учене и дори продължаващото обучение за възрастни.

Националната стратегия за учене през целия живота може да бъде обобщена с изречението, че през 2020 година ученето през целия живот трябва да се превърне в реалност за всички българи.

Парите, необходими за изпълнението на новата стратегия в сферата на образованието, ще бъдат осигурени от държавния бюджет, от европейските фондове и от програмата "Еразъм" на Европейския съюз.