Представители на младежки организации, подкрепени от евродепутата Ивайло Калфин, протестираха днес срещу тромавата система за легализиране на чуждестранните дипломи у нас.
На летище София участниците в протеста разтвориха чадъри със символите на Европейски съюз.

Те посочиха, цитирани от БНР, че в момента процедурата по легализиране на дипломите на лица, завършили висшето си образование в ЕС отнема около година и струва няколкостотин лева.

Ивайло Калфин заяви, че страната ни нарушава европейското законодателство, според което държавата не може да преценява валидността на диплома, издадена от акредитиран в Евросъюза университет.
Евродепутатът посочи, че не е вярно, че по този начин се спират фалшивите дипломи и даде пример със случая „Калина Илиева".

Според Калфин администрацията трябва да проверява единствено дали наистина документите за завършено висше образование са издадени от съответния ВУЗ. По думите му така ще се спести „тормозът" над студентите и много повече млади българи ще се замислят за връщане в страната ни.

На въпрос, дали е решил да се кандидатира за президент, Ивайло Калфин отговори, че това не е тема, върху която мисли, така че няма какво решение да взима.