367 кандидат-студенти са подали заявления за явяване на днешния изпит по География в Софийския университет. Софиянецът Страцимир Стайков изтегли вариант номер 7 на теста, съобщават от Алма Матер.

Припомняме, това е вторият изпит в СУ за днес, след като сутринта се проведе този по Български език и литература (БЕЛ). Бъдещите студенти трябваше да съпоставят цитатите „Светът привикна хомот да влачи, тиранство и зло и до днес тачи, тежка желязна ръка целува, лъжливи уста слуша със вяра" от стихотворението „Борба" на Христо Ботев и „Кой излъга нашата вяра" от поемата „Септември" на Гео Милев и да осмислят заложените проблеми.

Алтернативната тема бе „Изпитания и избор" в разказите на Йордан Йовков, която предизвика ентусиазъм  сред учениците.

Изпитният вариант на теста по география бе изтеглен в 14.00 часа в 252-ра аудитория на Ректората. Изпитът е върху учебния материал от задължителната и профилирана подготовка по География и икономика. Тестът съдържа 100 въпроса. 40 от тях са върху учебния материал за 9-ти клас, а останалите 60 - върху материала за 10 клас. Кандидат-студентите разполагат с 3 часа, за да отговорят на въпросите. От СУ уточняват, че правилните отговори ще бъдат публикувани на страницата на висшето учебно заведение няколко часа след края на изпита.

Тестът съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси, и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение. Всеки въпрос има само един верен отговор от четири възможни отговора, отбелязани в теста с буквите А, Б, В и Г. Всеки верен отговор носи по 1 точка. Максималният брой точки от теста е 100, уточняват от Алма Матер.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: История и география; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; География и биология; География; Геология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

Зам.-ректорът на СУ доц. Милена Стефанова поздрави кандидат-студентите за смелостта да се явят на изпита по география. Тя изрази убедеността си, че наесен ще бъдат студенти в избраната от тях специалност. Успех на кандидатите пожела и деканът на Геолого-географския факултет проф. Марин Иванов. Той ги посъветва спокойно и концентрирано да решат въпросите от теста.