Никой не задължава учители и ученици да събират помощи за бежанците - обясни министърът на образованието Анелия Клисарова във Варна по повод изпратено писмо до директорите на училища за отношението към бежанците, предаде БНР.

След публикация, че Министерството на образованието ще задължи училищата да събират помощи за бежанци и учениците ще се срещат с тях, министър Клисарова опроверга тези твърдения.

Аз си мисля, че разбира се, че трябва да помагаме на бежанците и е хубаво нашите деца да се включат в тази помощ, знаете колко инициативи има за тях, но това в никакъв случай не е задължително.

Запитана дали ще се запознават деца с бежанци, Клисарова отговори:

Това е лична индивидуална преценка и на родителите, и на учителите, и на децата. Това писмо е като възможност за организация, за една толерантност от наша страна към всички бежанци и по-точно на деца към деца, което трябва да се случи.

Министър Анелия Клисарова присъства в Двореца на културата и спорта във Варна на форум, посветен на професионалното образование. Тя обясни, че до 15 ноември промените в Закона за професионалното образование ще бъдат внесени в парламентарната комисия по образование. 2 300 бизнесмени и 8 300 работодатели са се включили в проекта за професионално образование. Министър Клисарова обясни, че се създават така наречените защитени професии, които са необходими за икономиката и бизнеса.

Амбицията ми е тези защитени професии защо да не бъдат и по региони, защото трябва да знаем в региона каква е необходимостта, какви работни места има и се създават нови, за да обучаваме нашите деца в това направление.