Проблематично е късното обявяване на свободните работни места в училищата, но криза за преподаватели не се очаква. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на заседание на образователната комисия в парламента. 

Вълчев смята, че с увеличението на възнагражденията ще се увеличат и младите учители в системата. Има ръст на студентите по педагогика. Вече се наблюдават и завърнали се в системата преподаватели.

Между 4000 и 4500 учители навлизат в пенсионна възраст в последните години, по думите на Вълчев. При нормална възрастова структура би следвало обаче да се пенсионират два пъти по-малко учители. Най-остър недостиг все още има на учители по математика, химия и физика.

"Опитваме се да увеличаваме и възнагражденията на служителите в регионалните управления", подчерта министърът.

Вълчев: Пасажи в учебници могат да бъдат и по-добре написани

Вълчев: Пасажи в учебници могат да бъдат и по-добре написани

"Фактът, че историците имат толкова различни виждания показва, че историята е дискусионна и никой няма да бъде доволен"

По думите на Вълчев от 5000 ученици с най-високи резултати на националното външно оценяване 115 са се включили в педагогическо образование. По-рано днес той изтъкна стремежа на министерството да привлече учениците с най-добри резултати като част от образователната система.

"Има хора с различно мнение и различни предложения, а една част от тях си противоречат", обясни министърът по отношение готвените протести пред МОН срещу Стратегията на детето. Според протестиращите промените в Закона за закрила на детето ще направят учителите доносници на социалните служби.

"Изслушах доста от нещата, но не намерих какъв е проблемът. Прекалява се с внушаването на страхове", смята Вълчев.

Припомняме, че преди дни просветният министър заяви, че кризата с учителите ще се задълбочава през следващите 10 години. 

МОН търси 80 учители с над 8-годишен опит за отдалечени региони

МОН търси 80 учители с над 8-годишен опит за отдалечени региони

До 24 април висшисти по природни науки могат да кандидатстват по програмата