Водещият критерии за прием на децата в първи клас е близост, а от тази година и уседналост. Критерият близост има за цел да избегне злоупотребите на регистрациите, с цел записване, на които станахме свидетели миналата година. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод тазгодишния прием на ученици в първи клас.

"Тази година няма да има недостиг на ниво София-град и Столична община и всяко едно дете ще може да бъде записано", увери просветният министър и посочи, че може да не е на първото желание, което са посочили родителите му.

По думите му българската образователна система е либерална система, която е регламентирана от закона и родителите могат да запишат детето си във всяко едно училище.

Системата за прием в първи клас няма как да удовлетвори всички

Системата за прием в първи клас няма как да удовлетвори всички

Тя се приема на база всеобщата нужда на столицата, обяснява зам.-кметът Чобанов

"Ние се надяваме всяко едно дете да бъде записано в най-близкото училище", каза още той и допълни, че ако се приложи лотарийният принцип за прием, то тогава децата, които живеят до най-близкото училище няма да имат шанс да се запишат в него.

Просветният министър изрази съжаление, че най-много злоупотреби е имало с критерия месторабота, според който всяко едно магазинче би могло да издаде бележки за заети в него. "За съжаление, ако можеше да се контролира ефективно този критерии, то той можеше да се приложи", уточни Вълчев.

Асим Адемов, евродепутат от ГЕРБ от своя страна коментира, че настоящата инициатива "Да върнем родителите в училищата" има за цел да прекъсне една тенденция на отчуждаване на родителите от училищния живот на своите деца.

Красимир Вълчев твърдо за уседналостта

Красимир Вълчев твърдо за уседналостта

Обвиниха го в дискриминация